Υπογράψτε στην συλλογή υπογραφών για τους διωκόμενους φοιτητές ΕΔΩ!

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΜΕ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΕ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!


ΜΕ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΕ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!
Η πειθαρχική δίωξη των 12 ή και λιγότερων τώρα (άραγε με ποια κριτήρια επιλογής;) φοιτητών του φυσικού ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2011, μέσα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, λόγω του νόμου Διαμαντοπούλου, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τριακόσιοι και πλέον φοιτητές, ζητούσαν να μη χάσουν την εξεταστική τους, όμως στο φυσικό οι άνεμοι έπνεαν πάντοτε συντριπτικά ενάντια στους φοιτητές. Οι σχέσεις δασκάλων και φοιτητών διαταράχτηκαν ακόμα περισσότερο, αφού πουθενά αλλού στην Ελλάδα ο κοινός αγώνας καθηγητών-φοιτητών, για δημοκρατικά πανεπιστήμια, στην υπηρεσία των κοινωνικών και επιστημονικών αναγκών δεν είχε στην ουσία ποινικοποιηθεί πολιτικά!
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013, στις 12.00 είχε οριστεί εκ νέου η σύγκλιση του πειθαρχικού συμβουλίου, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των φοιτητών, παρά μόνο των καθηγητών. Οι αιτιάσεις γι’ αυτό είναι η αγκίστρωση σε τυπικές διαδικασίες και προθεσμίες! Η συνεδρίαση αναβλήθηκε, χάρη στην αλληλεγγύη και ενεργή συμπαράσταση εκατοντάδων φοιτητών, κομμάτων, φορέων και πολιτών.
Η ιστορία και η αντανάκλαση μιας απόφασης, μπορεί να γραφτεί με πολλούς τρόπους. Μπορεί να γραφτεί στυγνά γραφειοκρατικά, αλλά μπορεί να γραφτεί και με τόλμη, γκρεμίζοντας τα τείχη των πλασματικών διαχωρισμών διδασκομένων και διδασκόντων. Μπορεί κάποιος να κρυφτεί τυπικά πίσω από τους «κανόνες», αλλά μπορεί και να δράσει θαρραλέα, γνωρίζοντας, ότι το «παιχνίδι» της εκπαίδευσης παίζεται με «σημαδεμένα χαρτιά», στην πλάτη της πλειοψηφίας φοιτητών και καθηγητών. Προτάσσοντας το τυπικό, σε αυτήν την περίπτωση, εφαρμόζεται μια επιλεκτική νομιμότητα, ποδοπατούνται διαχρονικές αξίες και βάλλεται η ηθική του δασκάλου απέναντι στο μαθητή!
Η επιτροπή που θα αξιολογήσει την ούτως ή άλλως διάτρητη αυτή πειθαρχική διαδικασία, ως υπόθεση τυπικής διεκπεραίωσης, ή ως μέσο τιμωρίας των πολιτικά «άτακτων», θα συνταχτεί στην ουσία με τις πολιτικές των μνημονίων, που θέλουν τη χρεωκοπία του δημόσιου δημοκρατικού πανεπιστημίου και θα χάσει την ευκαιρία να σηματοδοτήσει μια βαθειά αλλαγή στη σχέση διδασκομένων και διδασκόντων, στον κοινό τόπο δημιουργικής συμβίωσης, που λέγεται πανεπιστήμιο!
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ νομού Ηρακλείου, καλούμε τους καθηγητές να πάρουν τη θαρραλέα πολιτική απόφαση, παύσης της πειθαρχικής δίωξης των φοιτητών, δίνοντας το έναυσμα της κοινής πάλης, για ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο, που θα στέκεται δίπλα στην κοινωνία στον κρίσιμο αγώνα για επιβίωση, για διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση και κατάκτησης της επιστημονικής γνώσης, που δεν θα τιμωρεί, αλλά θα συζητά και θα κατανοεί, που δεν θα χρησιμοποιεί την εξουσία για να συντρίψει, αλλά για να προκαλέσει το σεβασμό και να ενώσει.

Το γραφείο τύπου της νομαρχιακής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου